Ta klaydiatest hjemme

Kan du ta klamydiatest hjemme? Få svar på spørsmålene du har om klamydia

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen blant seksuelt aktive mennesker i Europa. Hvert år diagnostiseres ca. 25.000 nordmenn med sykdommen. I dag kan du enkelt ta klamydiatest i ditt eget hjem, ved hjelp av en av våre hjemmetester, med like sikkert resultat som hos legen.

Klamydia kan være vanskelig å oppdage, ettersom ikke alle smittede vil oppleve å få symptomer. Derfor er det enda viktigere å teste seg ved mistanke om smitte, ved symptomer og ved hvert partnerbytte. 

Nøkkelen til å forebygge spredning av den vanlige kjønnssykdommen er kunnskap, og i denne artikkelen finner du informasjon om mye av det du trenger å vite rundt klamydia – om symptomer, risiko, behandling og testing. 

Hva er egentlig klamydia? 

Klamydia er en infeksjon i underlivet som forårsakes av bakterien Chlamydia Trachtomatis. Bakterien overføres mellom personer ved ubeskyttet samleie, og forårsaker en infeksjon i slimhinnen på livmorhalsen, i urinrøret og/eller anus. Bakteriene kan spre seg fra urinrøret til prostata eller bitestikkel, eller fra livmorhals til livmor og eggledere. 

Sykdommen påvises hyppigst blant personer under 25 år. Så mange som to av tre påviste smittetilfeller forekommer i denne aldersgruppen. Én av fem som har ubeskyttet samleie med en person som er smittet av klamydia blir selv smittet, noe som understreker viktigheten av å teste seg hver gang man har hatt ubeskyttet samleie med ny partner. 

Dersom du har hatt ubeskyttet sex med en smittet person tar det vanligvis fem til 14 dager fra samleiet til du merker eventuelle symptomer.

Ta en klamydiatest selv når du ikke har symptomer.

Test deg for klamydia – selv når du ikke har symptomer

Til tross for at klamydia er en svært utbredt kjønnssykdom blant seksuelle aktive mennesker, er det kun 20 til 40 prosent av oss som får symptomer når vi er smittet. 

Vanlige symptomer for kvinner er en eller flere av følgende: 

  • Utflod fra skjeden
  • Kløe eller svie i skjeden
  • Uregelmessige menstruasjonsblødninger
  • Smerter ved vannlating
  • Smerter i nederste delen av magen og feber
  • Blødninger og/eller smerter ved samleie


For menn er symptomene noe annerledes: 

  • Utflod fra penis/urinrør
  • En brennende og kløende følelse i urinrør eller under forhuden
  • Smerter ved vannlating


I sjeldnere tilfeller reagerer antistoffer fra kroppen med bakteriene. Denne sammenbindingen av bakterier og antistoffer kan slå seg ned i ledd, og føre til leddbetennelse med smerter og hevelse. 

Som nevnt er det ikke alle som opplever symptomer ved smitte. Dette fører dessverre til at mange er smittet uten å vite om det, og at de dermed enkelt kan smitte andre. Testing og smittesporing er derfor viktige tiltak for å hindre spredning. 

Det er viktig å vite at klamydia kan gi symptomer etter en lang asymptomatisk periode, potensielt etter flere år. Smitten kan altså ha skjedd lenge før du blir oppmerksom på infeksjonen, så nyoppdaget klamydia er derfor ikke ensbetydende med det siste partnerbyttet. 

Hos enkelte kan en asymptomatisk infeksjon blusse opp og gi symptomer under spesielle forhold, som ved spiralinnsetting, fødsel, abort eller utskrapning.

En asymptomatisk infeksjon kan blusse opp under spesielle forhold.

Hvordan gjennomføres en klamydiatest? 

En klamydiatest innebærer kun en kort prosess som er enkel å gjennomføre på egenhånd. Kvinner kan ta en prøve fra skjeden med en bomullspinne som gnis mot skjedeveggen, mens det for menn anbefales å avlegge en urinprøve. 

Prøven bør ikke tas før det har gått minimum syv dager fra sannsynlig smittetidspunkt. Tas prøven tidligere enn dette er det stor fare for falsk negativ test.

En hjemmetest er like nøyaktig som en test hos lege, og tilbyr en ofte langt mer praktisk måte å gjennomføre testen på. Mange foretrekker også en hjemmetest fordi den gjør det mulig å gjennomføre testen i fred og ro i eget hjem – uten å måtte vente på legetime eller la andre vite at du mistenker smitte. 


Hva kan skje dersom du ikke tar klamydiatest?

Det er ikke forsket nok på det naturlige forløpet av klamydia til at vi kan si med sikkerhet hva som skjer dersom sykdommen går ubehandlet over lang tid, men man antar at de fleste smittede vil bli friske av seg selv i løpet av ett til to år. 

Imidlertid kan en ubehandlet klamydiainfeksjon spre seg til infeksjon i livmor og eggledere, testikler og bitestikler. Dette kan i verste fall føre til nedsatt evne til å få barn hos både kvinner og menn. Nyere statistikker tyder på at sterilitet forekommer hos færre enn fem prosent av alle som går med en ubehandlet infeksjon, men risikoen er like fullt til stede.

En ubehandlet infeksjon kan også gi kroniske bekkensmerter, økt risiko for graviditet utenfor livmoren og økt risiko for betennelse rundt leveren. Kvinner som bruker P-piller ser ut til å sjeldnere få komplikasjoner av klamydiainfeksjon. 

Klamydia i svangerskap kan i enkelte tilfeller føre til alvorlige komplikasjoner, som abort, for tidlig fødsel og lav fødselsvekt, men infeksjonen fører heldigvis svært sjeldent til farlige fosterskader. Barn kan også bli smittet med klamydia ved fødsel, noe som kan føre til lungebetennelse og øyebetennelse hos barnet.

En klamydiatest er et forebyggende tiltak

Klamydiatest – et forebyggende tiltak

Kondom er det eneste prevensjonsmiddelet som effektivt beskytter mot seksuelt overførbare sykdommer – men selv ikke kondomer er 100 prosent sikre. 

Test deg derfor heller én gang for mye enn én gang for lite. Ved å oppdage smitte tidlig kan du sette i gang med smittesporingen raskere, og dermed minimere omfanget av spredningen. 

Ved påvist klamydiainfeksjon er smittesporing pålagt. Den smittede har plikt til å oppfordre nåværende og tidligere seksualpartnere om å la seg teste. Alternativt kan den smittede be lege om å ta kontakt med seksualpartnere, slik at den smittede forblir anonym. Smitten bør spores så langt tilbake som 6-12 måneder i tid. 

Behandling i etterkant av klamydiatest

Dersom du får en positiv klamydiatest vil du få tilbud om behandling med antibiotika. Behandlingen er gratis, og skal også omfatte seksualpartner. Målet med behandlingen er å forhindre infeksjon i livmor, eggledere, testikler og bitestikler og senere sterilitet, samt å forhindre videre smitte. Det er viktig at du ikke har ubeskyttet sex før behandlingen er fullført. 

Det er ikke nødvendig med rutinemessig kontroll etter behandlingen. Kontrollprøve anbefales imidlertid i følgende situasjoner, og bør tas 4-6 uker etter oppstart av behandling: 

  • Hvis du har glemt å ta alle antibiotikatablettene
  • Dersom du har vedvarende symptomer
  • Hvis en ny infeksjon vurderes som sannsynlig
  • Dersom du er gravid